Cunoștințe de bază Hanna


Informații generale despre pH

Măsurarea pH-ului (potențialul de hidrogen) arată dacă o soluție este acidă sau alcalină (bazică). Dacă soluția are o cantitate egală de molecule acide și alcaline, pH-ul este considerat neutru. Apa foarte moale este de obicei acidă, în timp ce apa foarte dură este în general alcalină, deși circumstanțele neobișnuite pot avea ca rezultat excepții. Scala pH este logaritmică și se încadrează de la 0.0 la 14.0, iar valoarea de 7.0 fiind neutră. Citirile mai mici de 7,0 indică soluții acide, în timp ce citirile mai mari indică soluții alcaline sau bazice. Unele substanțe extreme pot avea un pH mai scăzut de 0 sau peste 14, dar cele mai multe se încadrează în scală.

Când se măsoară pH-ul cu ajutorul unui electrod de pH, eroarea de temperatură de la electrod variază în funcție de ecuația Nernst ca o valoare de 0,03 pH/ 10C/ unitate a pH-ului în afară de pH 7. Eroarea datorată temperaturii este o funcție atât a temperaturii cât și a pH-ului măsurat. Compensarea temperaturii poate fi realizată manual sau automat. Reglarea manuală a temperaturii este de obicei realizată prin introducerea temperaturii lichidului măsurat în meniul instrumentelor și apoi instrumentul va afișa o citire a pH-ului compensată cu temperatura. Compensarea automată a temperaturii necesită o intrare de la un senzor de temperatură și transmite în mod constant pe ecranul aparatului un semnal de compensare a pH-ului. Compensarea automată cu temperatura este utilă pentru măsurarea pH-ului în sisteme cu variații mari de temperatură.


General EC/TDS Information

Conductivitatea electrică (EC) este definită de capacitatea unei soluții de a conduce un curent electric.

Totalul solidelor dizolvate (TDS) este definit ca totalul solidelor organice și anorganice dizolvate într-o soluție.

Relația dintre cantitățile de solide, cum ar fi sărurile găsite în îngrășăminte, este direct proporțională cu conductivitatea lor, prin urmare, cu cât este mai mare cantitatea de solide, cu atât conductivitatea este mai mare. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când îngrășămintele sunt dizolvate în apă, ele devin "ioni", ceea ce înseamnă că ele sunt încărcate pozitiv sau negativ și pot, prin urmare, conduce un curent.

Doi electrozi cu un voltaj aplicat sunt plasați în soluție. Acest lucru creează un curent dependent de natura conductivă a soluției. Conductometrul citește acest curent și afișează fie în conductivitate (EC), fie în ppm (TDS).

TDS-metrele citesc conductivitatea; aparatul convertește automat această valoare în TDS, care este de obicei afișată în ppm.

Temperatura afectează activitatea ionilor în soluție, dar nu afectează concentrația, prin urmare măsurătorile cu compensarea temperaturii sunt corecte pentru această condiție.

Cu ajutorul unui aparat, conductivitatea este măsurată, iar TDS-ul este calculat printr-o formulă matematică programată în conductometru.

Cercetările au arătat că un factor de conversie între 0.64 și 0.70 este cea mai bună indicație a totalul solidelor dizolvate în aplicațiile de agricultură.

Înmulțind valoarea obținută cu 1.4; ex: 500 x 1.4 = 700

Ambele sunt unități de măsură ale conductivității. 1000 µS = 1 mS.

Conversia în microSiemens prin înmulțirea cu 1000. Apoi se înmulțește cu 0.7: ex. Citirea dvs. este de 2.14 miliSiemens (x 1000 = 2140 microSiemens). 2140 x 0,7 = 1498 ppm. Sau pur și simplu înmulțiți cu 700. (2.14 x 700 = 1498)

Dacă nu aveți un aparat care să citească atât EC, cât și TDS, puteți să vă pregătiți soluția de îngrășământ conform instrucțiunilor date și să citiți EC. Aceasta va fi valoarea dvs. Sau consultați producătorul îngrășământului dvs. pentru citirile corecte ale EC pentru respectivul îngrășământ.

Deși există o relație strânsă între TDS și conductivitatea electrică, acestea nu sunt același lucru. Totalul solidelor dizolvate (TDS) și conductivitatea electrică (EC) sunt doi parametri separați. TDS reprezintă totalitatea substanțelor solide dizolvate în apă. EC este abilitatea de a conduce curentul electric (în acest caz capacitatea apei de a conduce electricitate).

Singura metodă adevărată de măsurare a TDS-ului este de a cântări reziduurile găsite în apă după evaporarea apei. Știi acele pete pe care le vezi pe un pahar după ce-l speli și l-ai lăsat să se usuce la aer? Acesta este TDS-ul! Reziduul are masă și este posibil să o cântărești, dar dacă nu ești într-un laborator, poate fi un lucru dificil de făcut. Prin urmare, putem estima nivelele TDS pe baza conductivității apei, deoarece moleculele de hidrogen și oxigen din H2O nu poartă aproape nicio sarcină electrică. Un TDS-metru măsoară valoarea conductivității și apoi o convertește în TDS. Deoarece diferite metale, minerale și săruri vor fi mai mult sau mai puțin conductive decât altele, există diverși factori de conversie care pot fi utilizați.

ppm (părți per milion) este cea mai frecvent utilizată scală pentru a măsura TDS-ul (totalul solidelor dizolvate).

μS (micro-Siemens) este cea mai frecvent utilizată scală pentru măsurarea EC (conductivitate electrică).


Turbiditatea

Turbiditatea este o măsură a opacității apei - cu cat este mai opacă apa, cu atât mai mare este turbiditatea. Turbiditatea este cauzată de solidele în suspensie cauzate de fitoplancton, activitățile umane care perturbă terenurile, cum ar fi construcțiile, care pot duce la niveluri ridicate ale sedimentelor.

Turbiditatea este importantă deoarece un nivel crescut al turbidității în apa potabilă poate duce la apariția bolilor gastro-intestinale. Turbiditatea crescută în ape, cum ar fi lacurile, râurile și rezervoarele, poate reduce cantitatea de lumină care atinge adâncimi mai mici, ceea ce poate inhiba creșterea plantelor acvatice scufundate și, în consecință, afectează speciile care depind de acestea, cum ar fi peștii și crustaceele.

Turbiditatea în vin poate influența aroma și calitatea. Turbiditatea poate provoca, de asemenea, murdărirea membranei în timpul microfiltrării.


Ioni selectivi

Azotul este un element indispensabil pentru viața plantelor și un ingredient cheie în îngrășăminte. Este prezent în proteine, vitamine, hormoni, clorofilă, ect. Azotul crește producția de frunze și fructe. Excesul de azot poate duce la o scădere a rezistenței la boli.

Fosforul contribuie la formarea de muguri, rădăcini, înflorire și lignifiere. Este, de asemenea, o componentă importantă a ADN-ului și a ARN-ului plantelor. Lipsa fosforului are ca rezultat o creștere lentă, fructe mai mici și o extindere mai redusă a rădăcinilor.

Potasiul joacă un rol important în multe activități fiziologice, cum ar fi formarea carbohidraților și creșterea dimensiunii fructelor, îmbunătățește aroma, are un efect pozitiv asupra culorii și parfumului florilor. De asemenea, potasiul face plantele mai rezistente la boli.

Rădăcinile trebuie să fie oxigenate în mod corespunzător, pentru a evita problemele grave, inclusiv stresul de apă, care duce la răsucirea și putrezirea rădăcinii. Principalele cauze ale epuizării oxigenului includ formarea unei mase mari de rădăcină care va împiedica curgerea apei și va duce la stagnarea apei. Testarea oxigenului dizolvat este recomandată deoarece problema poate începe să apară neobservată și are consecințe grave asupra plantei.


Electrozi

Toți electrozii din sticlă au un bulb care trebuie hidratat și o joncțiune de referință care trebuie menținută umedă pentru a preveni scurgerea excesivă a soluției electrolit de la joncțiunea de referință.

În mod ideal, electrodul este păstrat în soluția specială de păstrare, deoarece are aceeași compoziție chimică cu cea din interiorul electrodului, dar dacă nu este disponibil, utilizați soluție tampon 4 sau 7. NICIODATĂ NU PĂSTRAȚI ÎN APĂ PURĂ (DISTILATĂ) !!! În cazul electrozilor care sunt imersați în mod continuu, depozitarea nu este o problemă deoarece aceștia sunt umezi în mod constant.

Este pur și simplu electrolit (sare) și prin îmersarea electrodului timp de câteva ore în soluția de păstrare, electrodul va putea fi utilizat dacă nu a fost uscat pentru o perioadă foarte lungă de timp.

În afară de clătirea vârfului electrodului în apă, cel mai bun mod de a vă asigura că electrodul este curat este să utilizați una dintre soluțiile noastre speciale de curățare. Avem soluții de curățare pentru aplicații specifice, de exemplu soluția de curățare proteică este ideală pentru electrozii care efectuează măsurători ale pH-ului produselor alimentare, în timp ce soluția de curățare a uleiului va elimina depozitele de ulei și grăsimi din bulbul de măsurare a electrodului, care pot încetini timpul de răspuns al electrodului:
HI 7061 Soluție de curățare pentru uz general.
HI 7073 Soluție de curățare a proteinelor
HI 7074 Soluție de curățare pentru substanțe anorganice
HI 7077 Soluție de curățare pentru uleiuri și grăsimi

Curățați periodic electrodul cu soluții de curățare slab acide sau soluțiile formulate special pentru aplicația dvs. și, bineînțeles, păstrați întotdeauna în mod adecvat electrozii.

Electrozii pot avea o durată de viață de până la 2 ani dacă sunt întreținuți corespunzător.

Nu.

pH-ul este un parametru critic pentru un număr incredibil de aplicații de la apă la alimente, sol, fructe și legume, sânge, produse sintetice și multe altele. Pentru aceasta, producătorii au dezvoltat senzori de pH diferiți pentru toate aplicațiile majore. Acest lucru asigură o utilizare ușoară și o durată mai lungă de viață a electrodului într-o aplicație specifică. Diferitele tipuri de joncțiuni, electroliți și materiale utilizate în construcția electrozilor fac parte, de asemenea, din proiectare. Mai jos sunt tipurile de vârfuri și utilizarea acestora:

Sferic: acesta este cel mai frecvent vârf găsit pe piață deoarece este utilizat în principal în laboratoare, pentru uz general.
Conic: forma sa permite penetrarea ușoară în semi solide, emulsii, brânză și carne. Utilizat în principal în industria alimentară.
Plat: construcția sa este destinată măsurării suprafețelor, cum ar fi pielea de fructe și legume, picături de mostre, pielea umană etc.
Lamă: electrodul cu lamă permite penetrarea în alimente semi-congelate, carne, produse alimentare greu de penetrat sau altele. Multe alte tipuri de vârfuri sunt disponibile. Cele de mai sus sunt cele mai frecvente.

Cu timpul, joncțiunea, care este partea cea mai sensibilă a electrodului de pH poate fi înfundată. Aceasta determină ca răspunsul electrodului să devină din ce în ce mai lent și în cele din urmă imposibil de calibrat. Cu noile joncțiuni textile extractibile Hanna, folosind o pensetă obișnuită, trageți 1-2 mm (1/8 ") din joncțiunea de fibră și veți avea un electrod de pH recondiționat. Această procedură poate fi repetată de până la 15 ori, înainte ca toată fibra să iasă.

Electrozii convenționali sunt în mod normal cu o singură joncțiune. Acești electrozi au doar o singură joncțiune care servește pentru a pune sistemul de referință al electrodului în contact cu proba. În condiții neobișnuite, de exemplu, presiune crescută, temperatură înaltă, soluții foarte acide sau alcaline etc., fluxul pozitiv al electrolitului prin joncțiune este deseori inversat, ducând la intrarea soluției de probă în compartimentul de referință. Dacă acest lucru este lăsat necontrolat, electrodul de referință este în cele din urmă contaminat, ducând la o defecțiune completă a electrodului. Sistemul de joncțiune dublă al electrozilor Hanna, după cum sugerează și numele, are două camere, dintre care numai una este în contact cu proba. În condiții nefavorabile, aceeași tendință de intrare a probei este evidentă. Totuși, deoarece sistemul electrodului de referință este separat fizic de zona electrolitului intermediar, contaminarea electrodului este minimizată. Acest sistem duce la o durată de viață mai lungă a electrodului.

Scoateți capacul roșu din plastic sau ansamblul cu membrană. Scufundați 3 cm din senzor în soluție electrolit timp de 5 minute. Clătiți membrana cu electrolit și reumpleți cu electrolit curat. Loviți ușor părțile laterale ale capacului membranei pentru a vă asigura că nu rămân bulele de aer. Inserați garnitura de cauciuc în interiorul capacului membranei. Cu senzorul orientat în jos, înșurubați ansamblul membranei.

Nu! Electrodul de pH nu trebuie păstrat niciodată astfel, deoarece apa distilată sau deionizată va deteriora electrodul.


Senzori/ Sonde

Senzor de platină: se utilizează în reacția de oxidare (peste 500mV), cum ar fi piscine și spa-uri, apă potabilă municipală. Senzor de aur: se utilizează în reacții reducătoare (sub 500mV), cum ar fi băile de galvanizare, industria minieră (cianuri).

Sonda este polarizată cu o tensiune fixă de aproximativ 800mV. Procesul de polarizare este esențial pentru măsurători stabile, cu același grad de acuratețe recurent. Cu sonda polarizată în mod corespunzător, oxigenul este continuu "consumat" prin trecerea prin diafragma sensibilă și dizolvarea în soluția de electrolit conținută în interiorul sondei.


Testere

Da, ele vor funcționa la fel ca și cele de 1,4V.

Puteți utiliza o baterie tip 357 sau LR44.


Calibrarea

Poate varia. Cu toate acestea, efectuând verificări periodice cu o soluție nouă de calibrare, puteți stabili când și cât de des este necesară calibrarea.

De obicei, nu la fel de des ca un pH metru, deoarece nu există nici o joncțiune deschisă spre exterior. Cel mai bine este să efectuați verificări periodice cu o soluție de calibrare proaspătă pentru a determina dacă este necesară calibrarea.

Majoritatea pH-metrelor Hanna funcționează în același mod, însă trebuie să verificați întotdeauna manualul de instrucțiuni. Prezentarea generală a procedurii de calibrare: Așezați instrumentul în modul de calibrare fie prin apăsarea butonului CAL, fie prin apăsarea și menținerea apăsată a butonului ON / OFF până când mesajul CAL apare pe ecran.

În acest moment majoritatea pH-metrelor vor solicita utilizarea soluției tampon 7.01 pH, iar aparatul va trebui calibrat mai întâi în soluția tampon cu pH 7.

Introduceți electrodul în soluția tampon pH 7 astfel încât joncțiunea acestuia să fie imersată. Aparatele Hanna sunt programate pentru a recunoaște automat o selecție de soluții tampon (vă rugăm să verificați specificațiile produsului pentru a afla soluțiile). În timp ce pH-metrul așteaptă stabilizarea citirii (pe ecran este afișat intermitent simbolul ceasului sau a unei clepsidre. Dacă pH-metrul nu poate recunoaște soluția tampon, mesajul WRONG va apărea pe ecran.

Odată ce pH-metrul a atins o valoare stabilă, acesta se va calibra automat. Aparatul va cere apoi utilizarea următoarei soluții tampon, iar pe ecran va apărea acum "USE 4.01".

În acest moment scoateți electrodul din soluția tampon 7 și clătiți-l cu apă de la robinet sau apă deionizată și apoi plasați electrodul în soluția tampon 4.01 pH.

Încă o dată, pH-metrul va arăta că citirea se stabilizează fie prin intermitență, fie prin afișarea unui simbol de clepsidră sau ceas.

Nu, electrozii ORP nu necesită calibrare. Totuși, electrozi ORP trebuie condiționați înainte de utilizare. Când electrodul este nou, înmuiați vârful în apă caldă de la robinet. Acest lucru va spori fluxul joncțiunii de referință. Pentru a verifica funcția electrodului, introduceți vârful în soluția ORP HI 7021L sau HI 7022L. Citirea trebuie să fie de +/- 50mV față de valoarea indicată pe sticlă. Dacă citirea nu se încadrează în domeniul +/- 50mV, este necesar un tratament de oxidare sau de reducere cu HI 7092 sau HI 7091. De asemenea, va pregăti suprafața electrodului și timpul de răspuns inițial al vitezei. Deoarece electrozii de proces în linie sunt deja într-o soluție, un test simplu cu HI 7021L sau HI 7022L vă va arăta starea electrodului. În cazul în care sonda dvs. nu este suficient de precisă după condiționare și testare, urmați procedura de curățare.

Da, dar HANNA vă recomandă să calibrați aparatul înainte de utilizare.


Soluții

După cum veți vedea pe site-ul nostru, fabricăm o gamă largă de soluții tampon pentru o varietate de aplicații. Cu toate acestea, pentru 99% din cazuri, soluțiile tampon 7 și 4 sunt cele două soluții de care aveți nevoie pentru a efectua o calibrare. Dacă măsurați majoritat în medii alcaline, este recomandat să utilizați soluțiile tampon 7 și 10, deși soluția tampon 10 nu este la fel de stabilă precum soluția tampon 4 și, prin urmare, are o durată de viață mult mai scurtă odată expusă aerului.

Puteți utiliza soluția tampon cu pH 4. Puneți câteva picături în interiorul capacului pentru a menține electrodul umed.

Da, puteți folosi soluția însă trebuie sa ajunga la temperatura camerei înainte de a putea fi utilizată.


Software

Versiunea curentă a acestui software este Versiunea 5.0. În acest moment, software-ul este compatibil numai cu PC-uri care utilizează Windows XP și mai vechi și nu este compatibil cu Mac. Dacă aveți o versiune mai veche a software-ului HI92000, este posibil să nu fie compatibil cu edițiile Windows mai recente.

Nu. Este compatibilă numai cu Windows.


Aparate

”Err 1” este un cod de eroare care indică faptul că fluxul de lumină este redus. Cuvele trebuie curățate cu soluția și materialul destinat acestei utilizări. Dacă această procedură nu a eliminat codul de eroare, sursa de lumină va trebui curățată. Acest lucru ar trebui să se efectueze anual, mai frecvent dacă este necesar. Sursa de lumină din interiorul cavității trebuie curățată cu ajutorul unui tampon de bumbac înmuiat în alcool.

Aducerea la zero și măsurătorile ar trebui efectuate folosind aceași cuvă. Interferențele se datorează probabil condensului sau a particulelor de pe peretele cuvei. Curățați exteriorul cuvetului cu soluția și materialul conceput special pentru această utilizare.

Contactați asistența tehnică pentru a vă oferi o procedură de remediere a problemei.

Porniți aparatul apăsând o dată tasta MODE. Odată ce este pornit, apăsați și mențineți apăsat butonul MODE. Va fi afișat mesajul OFF CAL TEMP. Lăsați butonul să meargă până când apare TEMP. Acum apăsați butonul Set / Hold pentru a schimba din ° C la ° F. Apoi apăsați butonul MODE de două ori pentru a reveni la modul de măsurare.

HI991404 și HI991405 nu funcționează corect când se folosește un alimentator cu lămpi HPS. Aparatele de măsurare detectează interferențele electrice sau zgomotul produs de acest alimentator. Dacă folosiți acest tip de alimentator, trebuie să utilizați modelul HI981504.


Agriculture

Metoda de extracție pentru măsurarea pH-ului și conductivității: 1. amestecati 100 g de sol cu 200 mL de apă 2. Lăsați amestecul să stea 15-20 minute 3. Filtrați lichidul într-un pahar curat 4. Măsurare. Simplificați aceste măsurători de pH și EC prin măsurarea directă în sol cu pH-metrul HI 99121 și conductometrul HI 993310.

Copyright © 1996-2020 Hanna Instruments, Inc.