Zaharuri reducătoare

Zaharuri reducătoare

Zahărul este o componentă esențială în producția de vin. În timpul fermentației alcoolice, drojdia consumă zaharuri găsite în sucul de struguri sau în must și îl transformă în alcool etilic și dioxid de carbon. În cazul anumitor soiuri de vin, cum ar fi vinurile demidulci sau de desert, o anumită cantitate de zahăr este permisă să rămână după fermentare. Acest zahăr rezidual poate oferi un caracter mai dulce amestecului final sau poate juca un rol în stabilitatea microbiană.

Primele zaharuri fermentabile găsite în struguri sunt glucoza și fructoza. Aceste două zaharuri simple sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de zaharuri reducătoare, deoarece conțin grupe funcționale capabile să fie oxidate în anumite condiții. După reacția cu exces de tartrat cupric alcalin (reactivi Fehling), conținutul de zaharuri reducătoare poate fi determinat colorimetric. Metoda Fehling nu este o determinare exactă, ci un indice al concentrației zaharurilor reducătoare, deoarece reacția depinde de cantitatea și tipul de zaharuri reducătoare prezente. Când conținutul de zahăr reducător este cunoscut la începutul fermentației, gradul potențial de alcool poate fi estimat prin înmulțirea concentrației de zahăr (în g/L) cu 0,06.

Zaharurile reducătoare pot fi măsurate fotocolorimetric cu reactivi. Analiza fotocolorimetrică se bazează pe principiul absorbției Beer-Lambert în care intensitatea culorii produse este proporțională cu concentrația de zaharuri reducătoare din probă.

Reducerea zaharurilor poate fi măsurată și prin titrare. Zaharurile fermentabile primare, glucoza și fructoza, conțin grupe funcționale capabile să fie oxidate în anumite condiții. Conținutul de zahăr rezidual poate fi măsurat printr-o titrare redox.

Titratoare

Titratoarele Hanna sunt disponibile pentru efectuarea unei titrări pentru analiza zaharurilor reducătoare. Pentru această titrare, o soluție alcalină de complex de cupru, cunoscută sub numele de reactiv Fehling, este combinată cu o probă de vin. Catalizând reacția cu căldură, zaharurile reducătoare prezente reduc cuprul de la Cu (II) la Cu (I). Se adaugă iodură de potasiu pentru a reduce orice exces de Cu (II), rezultând iod ca produs. Iodul, prezent într-o cantitate egală cu Cu (II) rezidual, este apoi titrat cu tiosulfat de sodiu pentru a determina cantitatea inițială de zahăr rezidual prezent în proba de vin. Rezultatele sunt afișate în g/L de zaharuri reducătoare.

Titrants

Această categorie include titrantul, reactivii și soluțiile utilizate pentru titrarea zaharurilor reducătoare.

Electrozi si Sonde

Senzorii ORP pentru o titrare a zaharurilor reducătoare includ o versiune care utilizează tehnologia Hanna Clogging Prevention System (CPS). Senzorul cu tehnologia CPS are o joncțiune de sticlă împreună cu un manșon din PTFE resping solidele găsite în must care pot înfunda o joncțiune ceramică standard.

Soluții

Soluțiile pentru măsuraera zaharurilor reducătoare includ soluții de umplere, depozitare și curățare utilizate cu senzorul ORP pentru o titrare de determinare a zaharurilor reducătoare.

Accesorii

Accesoriile includ un reactor COD pentru digestia probei atunci când se măsoară fotocolorimetric zaharurile reducătoare. De asemenea, sunt incluse în această categorie soluția de curățare a cuvei, materiale din microfibră și suportul de răcire pentru eprubete.