Bor

Borul este unul dintre micronutrienții esențiali pentru creșterea plantelor. Poate fi prezent în mod natural în apă sau să-și găsească drumul într-un curs de apă prin efluenți industriali. Borul care depășește valoarea de 2,0 mg/L (ppm) în apa de irigare poate fi dăunător creșterii plantelor, unele plante pot fi chiar afectate negativ de concentrații mai mici de 1,0 mg/L (ppm). Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) raportează următoarea clasificare:

Bor (ppm) Efect asupra culturilor
< 0.5 bun cu excepția culturilor foarte sensibile
0.5 - 2.0 unele riscuri multe culturi trebuie excluse
> 2.0 periculos poate fi utilizat numai pentru culturi foarte tolerante

Cantitatea medie de bor în soluri este cuprinsă între 18 și 63 ppm, în timp ce în apele subterane este între 0,01 și 10 ppm. Cea mai comună formă de bor în apele naturale este H3BO3. Cel mai important mineral este boraxul, care este utilizat la prepararea paharelor rezistente la căldură, detergenți, emailuri de porțelan, îngrășăminte și fibră de sticlă.

Apa potabilă conține rareori mai mult de 1 mg B/L și, în general, mai puțin de 0,1 mg/L, concentrații considerate sigure pentru consumul uman. Ingerarea unor cantități mari de bor poate afecta sistemul nervos central, ingestia prelungită rezultând un sindrom cunoscut sub numele de borism.

 

Analiza Borului

Testarea borului se efectuează cu un set de teste chimice. Un pH-metru este utilizat pentru prepararea probei și pentru determinarea punctului final de titrare a pH-ului. Mai jos sunt setul de teste chimici, reactivi de rezervă, soluțiile tampon de calibrare și, dacă este necesar, tester de pH de rezervă.

 

Copyright © 1996-2020 Hanna Instruments, Inc.