Azot

Azotul este abundent în atmosfera Pământului și este prezent în apă ca azotat, azot și amoniac. Azotul este indispensabil pentru viața plantelor și este un factor cheie în fertilizare. Azotul permite dezvoltarea creșterii vegetative a plantei; în special, contribuie la alungirea trunchiurilor și a mugurilor și crește producția de frunziș și fructe. Acesta este motivul pentru care azotul este una dintre cele trei componente principale ale îngrășămintelor NPK (azot-fosfor-potasiu). Cu toate acestea, un exces de azot slăbește structura plantelor creând o relație dezechilibrată între frunze și tulpini. În plus, planta devine mai puțin rezistentă la boli.

În vinificație azotul asimilabil cu drojdie (YAN), cunoscut și sub numele de Formol Number, este o măsurare a azotului în vinuri. Compușii azotați, cum ar fi amoniacul, sunt esențiali pentru procesul de vinificare. Trebuie să existe o concentrație suficientă de azot în sucul de struguri pentru un metabolism sănătos al drojdiei și o fermentare eficientă. Nivelurile scăzute de azot pot duce la fermentări lente sau incomplete. Când disponibilitatea de azot este prea mică în mustul de vin, drojdia poate suferi căi de fermentare mai puțin eficiente și nedorite, producând hidrogen sulfurat, un compus cunoscut pentru mirosul său de „ou putred”.

În tratarea apelor uzate, azotul total (TN) este reglat și poate fi măsurat prin digestia unei probe. Azotul total include toate formele de azot, inclusiv din nitrați, nitriți, amoniac și azot legat organic.

Hanna oferă opțiunea de a măsura YAN și TN. YAN poate fi măsurat prin titrare, în timp ce TN se realizează fotocolorimetric cu un spectrofotometru sau fotocolorimetru de masă.

 

Titratoare

Sistemele de titrare Hanna permit măsurarea azotului asimilabil de drojdie (YAN). Aceste sisteme includ un minititrator conceput special pentru măsurarea azotului formolic în vin. Sistemele potențiometrice de titrare pot măsura o gamă largă de parametri, inclusiv un model dedicat industriei vinului care are parametrii uzuali ai acestui domeniu programați în aparat. Sistemele potențiometrice de titrare au o pompă de dozare de precizie pentru dozarea precisă a unui titrant. Aceste sisteme utilizează o sondă de pH care determină punctul final.

 

 

Electrozi de pH pentru titrare

Sistemele potențiometrice de titrare utilizează un electrod de pH pentru determinarea valorii finale a pH-ului unei titrări a formolului (YAN). Sondele de pH includ cele furnizată împreună cu minititratorul și un electrod de pH pentru vin care utilizează tehnologia Hanna’s Clogging Prevention System (CPS). Tehnologia CPS are o joncțiune din sticlă cu un manșon mobil care permite curățarea oricăror solide depuse.

 

 

 

Spectrofotometre

Sunt disponibile spectrofotometre care au metoda nitriților pentru mai multe domenii programate în aparat. Spectrofotometrul oferă cea mai mare precizie datorită calității sistemului optic care are o acuratețe a lungimii de undă de +/- 1,5 nm. Spectrofotometrul permite utilizatorului introducerea de noi metode personalizate.

 

 

Fotocolorimetre de laborator

Fotocolorimetrele de laborator pentru tratarea apelor uzate includ parametrul azot total împreună cu alți parametri cheie ai calității apei, inclusiv COD, azotat și amoniac. Toate aparatele de laborator au o intrare digitală a electrodului de pH, permițându-i să fie utilizat ca pH-metru tradițional.

 

 

Reactivi

Reactivii pentru analiza fotocolorimetrică împreună cu reactivii pentru titrarea numărului de formoli sunt incluși în această categorie.

 

Accesorii

Accesoriile includ un reactor COD folosit pentru a digera proba atunci când se măsoară azotul total prin analiză fotocolorimetrică. Alte accesorii includ o pipetă automată cu volum fix, împreună cu piese de schimb pentru minititratoare.

 

Copyright © 1996-2020 Hanna Instruments, Inc.